13 feb. 2012

Analiza unui tablou – Gustave Caillebotte "Les raboteurs de parquet"

1. PREZENTARE
 
Titlu: Les raboteurs de parquets
 
Autor: Gustave Caillebotte
 
Data: 1875
 
Suport: Ulei pe panza
 
Dimensiuni: 102 x 146,5 cm
 
Conservarea: Musée d'Orsay, Paris
Context:

Gustave Caillebotte (19 august 1848 - 21 februarie 1894) a fost un pictor si colectionar francez. Ca pictor - intre 1876 si 1882 a luat parte la cinci dintre expozitiile grupului impresionist - colectionar de arta si promotor al curentului, Caillebotte a jucat un rol esential in miscarea impresionista. Dupa ce si-a terminat studiile la Ecole des Beaux-Arts din Paris, sub indrumarea lui Leon Bonnat, Caillebotte, care avea deja o diploma in Drept, a refuzat sa-si expuna lucrare "Raboteurs de parquet" la celebrul "Salon". Ruptura care a urmat refuzului sau l-a facut sa se alature grupului impresionist. In aceasta calitate, a expus ca invitatul lui Renoir la cea de a doua expozitie impresionista din 1876. Nu mult timp dupa aceea, Caillebotte a devenit principalul organizator al acestor expozitii, unde si-a prezentat in mod regulat lucrarile pana in 1882. A devenit un prieten foarte apropiat al lui Monet, pe care l-a sprijinit in permanenta material si moral. Fiind el insusi un pictor de o originalitate frapanta, Caillebotte a avut si o intuitie artistica deosebita, promovand nume care ulterior au devenit legende ale artei: Cezanne, Degas, Manet, Monet, etc.

2. ANALIZA

Descriere

Scena are loc intr-un apartament mare in Paris. Trei barbati rascheteaza parchetul, asa cum sugereaza si titlul tabloului. Cu spatele gol, stau ingenuncheati astfel incat li se disting chipuril doar partial. Se observa imediat ca unul dintre ei este izolat in stanga, si, spre deosebire de ceilalti doi, este „pozitionat” paralel cu fundalul. Coechipierii sai, mai in fata, sunt cu spatele la el si par sa discute intre ei. Aceasta separare devine vizibila si datorita fascicolului de lumina care vine dinspre fereastra usii balconului din fundal. Pe langa muncitori, artistul acorda o mare importanta instrumentelor folosite. Într-adevar, pe podea sunt împrastiate un ciocan, o lama de raschetat, saci cu tot felul de instrumente si o sticla de vin alaturi de un pahar umplut


 
Compozitie

Daca urmarim schema alaturata, perspectiva (linia galbena) se limiteaza la o singura camera, si este in raport cu santurile deja facute pe podea. Astfel, se disting în mod clar parchetul terminat  si ceea ce ramane de facut. Liniile de fuga sunt aliniate in raport cu cei doi barbati din dreapta. Acestea sunt taiate gravurile rectilinii de pe peretele din fundal, creand astfel un efect de adancime. Personajele reprezinta leit-motivul tabloului. In ceea ce priveste planurile diferite ale acestui tablou, diferite se poate observa ca cele doua personaje din dreapte se inscriu in primul plan al acestuia, in timp ce al treilea, este exclus in mod voluntar in planul secund, spre extremitatea stanga a tablouului.  Ultimul plan ne arata partea din spate a camerei si balconul, care lasa sa se intrevada strada si cladirile lui Haussmann.Artistul lasa un spatiu gol în centrul de munca accentuat de lumina, subliniind separarea flagranta a lucratorilor.

Tehnica folosita

Pictorul foloseste vopseaua in ulei pentru a obtine un rezultat foarte precis, cu culori mai pronuntate  ajungand astfel la un efect de lumina (dat jocul de umbre si reflexii), si la un efect de luciu, care nu ar fi posibil cu acuarela, de exemplu.Desenul, caracteristic curentului impresionist,  tinde spre un realism explicit, în liniile sale clare, oferind o imagine aproape fotografica. Acesta permite o observatie a detaliilor, cum ar fi musculatura  lucratorilor, feroneria balconului, sau verigheta pe care o poarta lucratorul din mijloc.

Ceea ce conteaza în aceasta lucrare este lumina, iar utilizarea sa prin intermediul unei game reci, sumbre, cu tonuri neutre si dure. Într-adevar, se poate observa importanta luminii în tabelul nostru ( liniile rosii), care traverseaza camera separat. Pe de alta parte, artistul foloseste in paralel culori calde (cafeniu, maro ...), care contrasteaza cu culorile inchise, cum ar fi griul si negrul.


3. INTERPRETARE

Creand impresia profunzimii, artistul ofera privitorului o vedere dominanta a scenei. Privirea este atrasa de luminozitatea puternica reflectata  pe trupurile goale ale celor trei oameni.

Caillebotte a vrut sa prezinte un  subiect real, subliniind proletariatul, mai degraba decat aristocratia, lucru care i-a adus critici dure critici dure. Aduce in prim plan niste simplii dulgheri, specializati in instalarea si întretinerea parchetului, clasa sociala  lasata in umbra sau denigrata. Acest aspect este sugerat de catre plasarea lor in umbra sau la limita campului de lumina.

Naturalismul tabloului consta tocmai in ipostaza de acuzator  al unei realitati dure si ingrijoratoare. Aspectul impresionist este redat de catre importanta luminii si redarea miscarilor 

Mai mult decat atat, pictorul desccrie un interior burghez al strazilor Haussmanniene care  sugereaaza goana dupa urbanizare a Parisului, tema indragita de catre pictor

Desi "Les raboteurs de parquet" este lucrarea cea mai importanta a lui Caillebotte, ea nu va fi insa acceptata de catre contemporani care o considera prea realista si anti-burgheza.

Aceatsa lucrare atrage, nu atat prin calitatile estetice, de netagaduit, ci datorita contextului pe care il denunta. Gustave Caillebotte se distinge de ceilalti pictori impresionisti tocmai prin angajarea aceasta sociala. Tabloul „impresioneaza” prin realism si pentru ca prima impresie este aceea, nu a unei picturi ci a unei fotografii.

8 comentarii:

 1. Buna ziua ! Va multumesc pentru aceasta postare! Este unul dintre tablourile mele preferate si chiar face bine sa-l vad descifrat pe intelesul meu.

  RăspundețiȘtergere
 2. Da, o alegere foarte buna. Imi place ca reusiti sa vulgarizati si astfel sa faceti arta accesibila mai multor oameni. Analizele de acest gen imi par foarte utile. Multumim!

  RăspundețiȘtergere
 3. L-am vazut la Musée d'Orsay in Paris. Intradevar, e aproape fotografic. Nu am stat foarte mult sa observ detaliile dar textul tau ma face sa-mi doresc sa mai merg o data. Schema pe acre ai facut-o e foarte buna, de abia acum inteleg un pic logica si tehnica tabloului. Mersi

  RăspundețiȘtergere
 4. Foarte intersantă analiză, dar după ce am citit-o, m-am simțit ca după analiza completă a unei poezii de dragoste... S-a dus fiorul ! :)

  RăspundețiȘtergere